Blogs

Nazomer……

De dagen worden korter, het licht zachter. Oogsten zijn rijp en worden naar binnengehaald. We zitten in een overgangsfase, van zomer naar herfst. Van buiten naar binnen… van Yang naar Yin…

We zien het al duidelijk in de natuur, bladeren verkleuren, de bloei is over haar hoogtepunt. Zaden worden gevormd. Ook wij zijn natuur en gaan mee in deze verandering. Een fase van meer naar binnen gaan. Behoefte aan wat meer rust, meditatie en yoga. Een tijd van terugtrekken en versterken.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) hoort bij de nazomer het element Aarde.  De Aarde is een rustpunt in deze overgangsfase. Ze zorgt voor de stabiliteit en veiligheid die nodig is om tot bezinning te komen. Ben je tevreden met hoe je leven er nu uit ziet? Wat mag meer aandacht? Wat zou je willen veranderen, transformeren? Wat mag blijven?

Meridianen die gekoppeld zijn aan het Aarde element zijn de maag en de milt meridiaan. Volgens de TCG zijn meridianen energiekanalen in je lichaam.  De maag meridiaan is verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en vocht en de milt meridiaan werkt daarmee samen. De milt zorgt voor transportatie en transformatie. Voedsel wordt omgezet in energie, in chi. Ook is de milt verantwoordelijk voor ons bloed.

In deze tijd kun je je wat onrustig voelen. Last hebben van wisselende stemmingen en emoties. Dan is je Aarde element waarschijnlijk uit balans. Mogelijk ervaar je juist veel tevredenheid en dankbaarheid wanneer je Aarde element in balans is. Overmatig denken, piekeren brengt het Aarde element uit balans. Andersom gaan we ons overmatig zorgen maken wanneer deze verstoord is.

Deze weken besteed ik in mijn yin lessen extra aandacht aan houdingen die de maag en de milt meridianen beïnvloeden. Zoals (half) saddle pose en cat pulling its tail.

Ook met voeding kun je een bijdrage leveren. De smaak die bij het Aarde element hoort is Zoet. En dan niet het zoet van ongezonde suikers, koekjes en snoepjes. Maar van bijvoorbeeld pompoen, wortel en zoete aardappel. Dadels en rozijnen.

Nieuwsgierig naar wat Yin yoga voor jou kan doen? Maak een afspraak om een proefles te plannen!