Blogs

Mondkapjes….

Ik heb mezelf even de tijd gegund, en deze had ik gelukkig ook, om op mij in te laten werken hoe ik omga met het advies een mondkapje te dragen bij mijn lessen.

Ik denk er namelijk zo het mijne van. Maar ik besef mij ook dat wat ík ervan denk er niet zo toe doet, in dit geval. Wat ik namelijk vind dat er werkelijk toe doet, is dat jij je veilig voelt tijdens mijn lessen! Want alleen wanneer jij je veilig voelt, kun jij je volledig ontspannen. En dat is waarvoor jij bij me komt!

Je veilig voelen….. dat is voor iedereen verschillend. Hierin beleven we allemaal onze eigen waarheid. De een voelt zich onveilig bij mondmaskers, een ander geeft het juist een veilig gevoel. Onze persoonlijke omstandigheden bepalen o.a. hoe we dit ervaren.

Hoe ga ik dan bij mijn lessen om met al deze gevoelens, meningen en ervaringen. Ik kan onmogelijk iedereen tegemoet komen hierin.

Ik doe het als volgt, zolang het nog geen plicht is:

Voel je Vrij!!

Voel je vrij het wel of niet te dragen, bij binnenkomst  en vertrek!

Wanneer je eenmaal op de mat zit, op jouw plekje die jij gekozen hebt, omdat deze veilig voor je voelt, wil ik je vragen te vertrouwen!

Te vertrouwen op de ruime afstand (min 1,7 m) tussen de matten.

Te vertrouwen op de natuurlijke ventilatie die er is doordat ik de ramen geopend heb.

Te vertrouwen op je medecursist. Die zijn of haar verantwoordelijkheid neemt door niet te komen, wanneer deze klachten heeft. Door niet te komen wanneer een huisgenoot serieuze klachten heeft (koorts, hoesten) of wanneer deze intensief contact heeft gehad met iemand die positief getest is. De medecursist die zijn of haar best doet altijd afstand te bewaren. En die jou respecteert en in jouw waarde laat!

Te vertrouwen op mij, ik die mij ook houd aan deze richtlijnen. Die mijn handen wast met water en zeep voor de les. De docent, die rekening houd met de invulling van de lessen, bijv. door geen actieve ademoefeningen te doen en rekening houd met het behouden van afstand in de houdingen.

Mocht ik je tijdens de les willen benaderen voor assistentie, en je wilt dat ik daarbij een masker draag. Dan doe ik dat. Omdat ik jou respecteer en van je houd. Als je wilt dat ik niet dichtbij je kom, voel je vrij dat aan te geven. En ik houd afstand.

Je hebt mijn nummer, mijn mailadres. Schroom alsjeblieft niet om mij te benaderen en jouw wensen aan te geven. Ik ben er voor jou en wil dat jij je prettig en veilig voelt!

Gun jezelf deze veiligheid en vertrouwen. Dit uur ontspanning en contact met jezelf. Een uur om naar binnen te keren. Je emoties te beleven en aanschouwen en jezelf hierdoor te helen! Van Liefde en Dankbaarheid. Van Stilte en Eenheid!

Dank je wel, dat ik mij met jou mag verbinden!

Nazomer……

De dagen worden korter, het licht zachter. Oogsten zijn rijp en worden naar binnengehaald. We zitten in een overgangsfase, van zomer naar herfst. Van buiten naar binnen… van Yang naar Yin…

We zien het al duidelijk in de natuur, bladeren verkleuren, de bloei is over haar hoogtepunt. Zaden worden gevormd. Ook wij zijn natuur en gaan mee in deze verandering. Een fase van meer naar binnen gaan. Behoefte aan wat meer rust, meditatie en yoga. Een tijd van terugtrekken en versterken.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) hoort bij de nazomer het element Aarde.  De Aarde is een rustpunt in deze overgangsfase. Ze zorgt voor de stabiliteit en veiligheid die nodig is om tot bezinning te komen. Ben je tevreden met hoe je leven er nu uit ziet? Wat mag meer aandacht? Wat zou je willen veranderen, transformeren? Wat mag blijven?

Meridianen die gekoppeld zijn aan het Aarde element zijn de maag en de milt meridiaan. Volgens de TCG zijn meridianen energiekanalen in je lichaam.  De maag meridiaan is verantwoordelijk voor het verteren van voedsel en vocht en de milt meridiaan werkt daarmee samen. De milt zorgt voor transportatie en transformatie. Voedsel wordt omgezet in energie, in chi. Ook is de milt verantwoordelijk voor ons bloed.

In deze tijd kun je je wat onrustig voelen. Last hebben van wisselende stemmingen en emoties. Dan is je Aarde element waarschijnlijk uit balans. Mogelijk ervaar je juist veel tevredenheid en dankbaarheid wanneer je Aarde element in balans is. Overmatig denken, piekeren brengt het Aarde element uit balans. Andersom gaan we ons overmatig zorgen maken wanneer deze verstoord is.

Deze weken besteed ik in mijn yin lessen extra aandacht aan houdingen die de maag en de milt meridianen beïnvloeden. Zoals (half) saddle pose en cat pulling its tail.

Ook met voeding kun je een bijdrage leveren. De smaak die bij het Aarde element hoort is Zoet. En dan niet het zoet van ongezonde suikers, koekjes en snoepjes. Maar van bijvoorbeeld pompoen, wortel en zoete aardappel. Dadels en rozijnen.

Nieuwsgierig naar wat Yin yoga voor jou kan doen? Maak een afspraak om een proefles te plannen!