Over Zachter Yoga

Over de docent:

Mijn naam is Wilma Ruinemans.

In mei 2017 ben ik afgestudeerd aan Yoga opleiding Hara ( 4 jaar, 500 uur).  In 2015 ben ik begonnen met het geven van yogales. Dit eerst met vrienden en bekenden (en daar weer bekenden van…) om ervaring op te doen.

Als yogadocent leg ik de nadruk op voelen, ervaren en ontspannen.  Het voelen en onderzoeken van  wat je ervaart in een houding vind ik belangrijker dan een yogahouding perfect uitvoeren.  Je wordt je bewust van je gewoonte spanningen. Die bewustwording is nodig om deze spanningen ook weer los te kunnen laten.

In mijn lessen zoeken we de grenzen van de spanning op, om hier vervolgens weer in te verzachten, los te laten wat niet nodig is. Zo werk je steeds binnen je grenzen en ontstaat er ruimte voor stilte en herstel. Ik begeleid je stap voor stap en met liefdevolle aandacht in de houding. Zodat jij in contact kunt zijn met jezelf.

Kwaliteit

Om mijn kennis van yoga te vergroten en bij te houden, volg ik diverse bijscholingen/cursussen en ben ik aangesloten bij een intervisie groep. Deze groep komt 4 keer per jaar bijeen, om uiteenlopende thema’s te bespreken en kennis te delen.

Ik ben aangesloten bij de Vereniging  Yogadocenten Nederland. Dit is hét platform voor kwaliteitsyoga in Nederland. Hier kun je je alleen bij aansluiten als je een erkende yoga docentenopleiding van 4 jaar (500 uur) hebt gevolgd en met succes hebt afgerond. Om lid te kunnen blijven dien je je regelmatig bij te scholen.

Over Yoga

In yoga gaat het niet om de prestatie, maar om de beoefening. Om te voelen wat er in een houding met je lichaam en met je adem gebeurd. Door met aandacht in de houdingen te komen, ontstaat er verbinding tussen lichaam en geest. Yoga (sanskriet) betekent dan ook  verbinding, maar kan ook vertaald worden als  aandacht.

Yoga helpt je om je geest te verbinden met je lichaam, je aandacht naar binnen te richten. Met andere woorden, om je meer bewust te worden van jezelf. Dit kun je ook meenemen in het dagelijks leven.

Het doel van yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest. Oftewel verstilling, helderheid, rust in je hoofd.

Over de Yogales

Hatha Yoga:

In de lessen houden we ons bezig met pranayama, asana’s en meditatie.

 • Pranayama is het ontwikkelen van levensenergie door middel van de adem. In mijn lessen werken we hier vooral mee tijdens de houdingen, maar soms ook door een ademhalingstechniek te oefenen.
 • Asana’s zijn de yogahoudingen waar we met aandacht in komen en met aandacht in zijn.
 • Met de meditaties brengen we onze geest tot rust. Ik maak gebruik van verschillende soorten, korte meditaties. Ik begin met een meditatie (landing, aarden) en eindig met een meditatie (savasana, eindontspanning).

Yin Yoga:

In yin yoga verblijven we 3-5 minuten in een houding. Het zijn veelal zittende en liggende houdingen. Hierbij ontspannen we onze spieren zoveel mogelijk, zodat er rek komt op het bindweefsel, de fascie. We zoeken onze grens op, deze ligt voor iedereen ergens anders. Aan de zachte kant van de grens blijven we in de houding. Echter, er is wel discomfort aanwezig. Dat maakt het ook een uitdagende vorm van yoga.

Yin Yoga is uitermate geschikt voor mensen met fysieke klachten en beperkingen. Lees in mijn blog (pagina 3 en 4) hier meer over!!

In de houdingen is er veel aandacht voor het voelen van de adem (adembewustzijn) en voor het voelen van het lichaam.

Yin yoga is als een meditatie. Je ervaart diepe stilte en ontspanning. En na de les voelt je lichaam echt ruimer en zachter aan.

In de les van anderhalf uur, op de woensdag, blijven we langer in de houdingen. Voor degenen die echt dieper willen smelten en de overgave en verdieping helemaal in willen gaan!

Opleidingen en bijscholingen

 • Yoga opleiding Hara (500 uur VYN erkend), 2013-2017 (diploma)
 • I-Rest Yoga Nidra, 2017 (certificaat)
 • Yin Yoga module 1 en 2, 2017-2018 (Bivag, Yin Yoga Academy, 50 uur) (certificaat)
 • Workshop een zwangere in de les integreren, 2018 (club yoga Leeuwarden)
 • Bijscholing Critical Alignment Yoga Bovenrug, nek en schouders, 2018 (Zweiersdal, Nicole Bannenberg) (certificaat)
 • Assisted Yin, 2019 (Bivag, Yin Yoga Academy) (certificaat)
 • Yoga en Pijn, 2019 (Samsara yoga opleidingen) (certificaat)
 • Bijscholing Critical Alignment Yoga Onderrug, stabiliteit, licht en ruimte, 2019 (Zweiersdal, Nicole Bannenberg) (certificaat)
 • Yoga Nidra basis, 2020 (Annemiek Latour) (certificaat)
 • Assisted Yin 2, 2021, Bivag, Yin yoga Academy (certificaat)
 • Holistisch coach/natuurcoach/therapeut, Wielwerk Opleidingen, 2021 – heden)
 • Stoppen met Roken Coach, 2022, Medipro (diploma)