Over Zachter Yoga

Mijn naam is Wilma Ruinemans.

Samen met mijn lief Roeland en onze drie poezen, woon ik in het mooie, rustige Oud-Annerveen.

In mei 2017 ben ik afgestudeerd aan Yoga opleiding Hara ( 4 jaar, 500 uur).  In 2015 ben ik begonnen met het geven van yogales. Dit eerst met vrienden en bekenden (en daar weer bekenden van…) om ervaring op te doen. In 2017 heb ik mijn eerste groep gestart in Barger Oosterveld. Later volgden meerdere groepen op andere locaties in Emmen. Door mijn verhuizing naar Oud-Annerveen ben ik minder les gaan geven in Emmen.

Als yogadocent leg ik de nadruk op voelen, ervaren/beleven en ontspannen.  Het voelen en onderzoeken van wat je ervaart in een houding vind ik belangrijker dan een yogahouding perfect uitvoeren. Je wordt je bewust van je gewoonte spanningen. Die bewustwording is nodig om deze spanningen ook weer los te kunnen laten. De houdingen werken op zowel fysiek als mentaal niveau. Het maakt je bewust van hoe je omgaat met spanningen, gedachten, de verwachtingen die je van jezelf hebt. Hoe ga je om met afleiding. Dit bewustzijn kun je weer meenemen naar het dagelijkse leven. Yoga is de spiegel en in het dagelijks leven oefen je verder.

In mijn lessen zoeken we de grenzen van de spanning op, om hier vervolgens weer in te verzachten, los te laten wat niet nodig is. Zo werk je steeds binnen je grenzen en ontstaat er ruimte voor stilte en herstel. Ik begeleid je stap voor stap en met liefdevolle aandacht in de houding. Zodat jij in contact kunt zijn met jezelf.

De Yoga vormen

Mindful Hatha Yoga

Mindful hatha yoga is een zachte en rustige, maar dynamische yogales. Zittende, staande en liggende houdingen wisselen elkaar af. We oefenen regelmatig (milde) ademhalingstechnieken (pranayama). Ik begeleid je op een rustige en gedetailleerde manier in de houdingen. Hierdoor kun je optimaal ontspannen en blijven voelen. In de houdingen is er veel aandacht voor de adem en voor bewustwording. Houdingen in deze les kunnen aangepast worden aan elk niveau.

We beginnen elke les met een meditatie, de ‘landing’ en we eindigen met een heerlijke eindontspanning, de savasana.

Yin Yoga

In yin yoga verblijven we 3-5 minuten in een houding. Het zijn veelal zittende en liggende houdingen. Hierbij ontspannen we onze spieren zoveel mogelijk, zodat er rek komt op het bindweefsel, de fascia. We zoeken onze grens op, deze ligt voor iedereen ergens anders. Aan de zachte kant van de grens blijven we in de houding. Echter, er is wel discomfort aanwezig. Dat maakt het ook een uitdagende vorm van yoga.

Yin Yoga is uitermate geschikt voor mensen met fysieke klachten en beperkingen. Lees in mijn blog  hier meer over!!

In de houdingen is er veel aandacht voor het voelen van de adem (adembewustzijn) en voor het voelen van het lichaam. Vooral bij het lange navoelen is het effect van de houding goed voelbaar. We voelen elke houding dan ook lang na. Dit brengt diepe ontspanning en verstilling. Je zult merken dat je steeds meer en subtielere sensaties gaat ervaren. Het lange navoelen doen we ook om ons lichaam de tijd te geven de informatie te verwerken, en te herstellen.

In de houding raak ik je soms aan, soms wat korter, soms wat langer. De zogenaamde assist. Met deze zachte en afgestemde aanraking, zul je merken dat je meer verzachting vindt in de houding. De aanraking nodigt je uit om los te laten, te verzachten.

Yin yoga is als een meditatie. Je ervaart diepe stilte en ontspanning. En na de les voelt je lichaam echt ruimer en zachter aan, je voelt je een ander mens!

Kwaliteit

Om mijn kennis van yoga te vergroten en bij te houden, volg ik diverse bijscholingen/cursussen. Ik ben aangesloten bij de Vereniging  Yogadocenten Nederland. Dit is hét platform voor kwaliteitsyoga in Nederland. Hier kun je je alleen bij aansluiten als je een erkende yoga docentenopleiding hebt gevolgd en met succes hebt afgerond. Om lid te kunnen blijven dien je je regelmatig bij te scholen.

Opleidingen en bijscholingen

 • Yoga opleiding Hara (500 uur VYN erkend), 2013-2017 (diploma)
 • I-Rest Yoga Nidra, 2017 (certificaat)
 • Yin Yoga module 1 en 2, 2017-2018 (Bivag, Yin Yoga Academy, 50 uur) (certificaat)
 • Workshop een zwangere in de les integreren, 2018 (club yoga Leeuwarden)
 • Bijscholing Critical Alignment Yoga Bovenrug, nek en schouders, 2018 (Zweiersdal, Nicole Bannenberg) (certificaat)
 • Assisted Yin, 2019 (Bivag, Yin Yoga Academy) (certificaat)
 • Yoga en Pijn, 2019 (Samsara yoga opleidingen) (certificaat)
 • Bijscholing Critical Alignment Yoga Onderrug, stabiliteit, licht en ruimte, 2019 (Zweiersdal, Nicole Bannenberg) (certificaat)
 • Yoga Nidra basis, 2020 (Annemiek Latour) (certificaat)
 • Assisted Yin 2, 2021, Bivag, Yin yoga Academy (certificaat)
 • Holistisch coach/natuurcoach, Wielwerk Opleidingen, 2021 – 2023 diploma)
 • Stoppen met Roken Coach, 2022, Medipro (diploma)